AZZZ: Ľudia prichádzajú o prácu, budeme rokovať s vládou o zmene

16.01.2013 Bratislava

Bratislava 16. januára (TASR) – Nepríjemné predpoklady, o ktorých hovorili zamestnávatelia pri prijímaní konsolidačných opatrení vlády SR, sa podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) napĺňajú oveľa razantnejšie, než odhadovali.

"Budeme rokovať s vládou o zmene tohto balíčka, pretože veľa ľudí prichádza o prácu," avizoval po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom prezident AZZZ Rastislav Machunka.

Gašparovič je rád, že sa so zamestnávateľmi takto každý rok stretáva. Podľa jeho slov na rokovaní dnes hovorili najmä o opatreniach vlády, ktoré pripravila na konsolidáciu verejných financií. A tiež o tom, čo všetko je potrebné spraviť pre podniky, aby boli viac konkurencieschopné.

Podľa zamestnávateľov však stabilizácia verejných financií tak, ako je nastavená, na daňovom princípe, nebude dodržaná. To, čo je pre stabilitu finančného prostredia dôležité, a teda rozpočet v dobrej kondícii, sa týmito opatreniami podľa Machunku s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí naplniť. "A to je pre nás naozaj veľmi zlá správa," konštatoval prezident AZZZ.

Podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petra Mihóka, ktorý sa tiež zúčastnil na rokovaní s prezidentom SR, nesú práve podnikateľské subjekty vo veľkej miere ťarchu finančnej konsolidácie. "Vláda nám sľúbila, že v roku 2013 prijme také opatrenia, ktoré budú inšpiratívne pre podnikateľov. Očakávame tieto kroky," uviedol Mihók. Zatiaľ však podľa jeho slov prišiel v tomto roku len podpásový krok v podobe zvýšenia cien elektrickej energie. Na podnikateľov to má podľa Mihóka dopad približne 18 %. "Toto výrazne, možno oveľa viac ako Zákonník práce, ovplyvní konkurencieschopnosť našich výrobkov a výrobcov," doplnil predseda SOPK.

Zamestnávatelia sú zároveň podľa SOPK veľmi nespokojní s čerpaním eurofondov, o čom tiež hovorili aj s prezidentom Gašparovičom. "Sme veľmi nespokojní s tým, že ani táto vláda nie je schopná zabezpečiť v tomto plánovacom období nárast čerpania fondov EÚ," konštatoval Mihók. Práve eurofondy by mohli podľa jeho slov zmierniť dopady krízy na slovenskú ekonomiku. "Určite budeme s vládou na túto tému ešte hovoriť," dodal.

Zamestnávatelia na stretnutí s hlavou štátu prebrali aj otázku novely zákona o verejnom obstarávaní a hovorili tiež o dotáciách pre poľnohospodárov z fondov EÚ.
 

Vyberte región